Vijesti

Ukrajina počela izvoziti električnu energiju u Evropu

Ukrajina je nastavila s izvozom električne energije u Evropu, nakon obustave u oktobru kada je Rusija započela redovne napade projektilima i bespilotnim letjelicama na kritičnu energetsku infrastrukturu, rekao je ukrajinski ministar energetike.

Zbog udara ruske vojske dolazilo je do nestašica struje za civile i industrijske pogone pa su radnici prekovremenim radom pokušavali popraviti mrežu.

– Nastavili smo izvoz – rekao je ministar energetike German Galuščenko, dodajući da Rusija “nije uspjela uništiti naš energetski sustav”.

Evropska unija glavno je ukrajinsko tržište za izvoz energije.

Galuščenko je istaknuo da opskrba električnom energijom ukrajinskog stanovništva ostaje prioritet zemlje unatoč ponovnom pokretanju izvoza.

– Nadamo se da ćemo dosegnuti količine izvoza koje smo imali prošle godine. Vodit ćemo pregovore da i povećamo izvoz jer nam trenutne rezerve u sistemu to omogućavaju – dodao je.

U junu 2022. Ukrajina, koja je izvozila struju u Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Poljsku, rekla je da se nada da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijardi eura od izvoza električne energije u EU, javlja SEEbiz.

(Haber.ba)