Vijesti

Vlada KS otkupljuje viškove krompira, plaćaju 1 KM po kilogramu

Ove jeseni poljoprivrednici su iskazali viškove oko 130 tona krompira, a Vlada je donijela odluku da otkupna cijena iznosi jednu KM po kilogramu krompira

Nakon što je Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo prikupilo podatke od poljoprivrednih proizvođača iz sistema podsticaja o količinama tržišnih viškova, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je zaključak o otkupu i cijeni otkupa tržišnih viškova krompira.

– Nastavljamo s otkupom tržišnih viškova od naših poljoprivrednika, a ovo je treći otkup u nizu. To je praksa za koju se nadamo da će postati standard za svaku narednu godinu. Naši poljoprivrednici moraju imati sigurnost, moraju znati da će imati gdje plasirati svoje proizvode, a upravo ovim organiziranim otkupom, želimo im pružiti tu sigurnost – kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Ove jeseni poljoprivrednici su iskazali viškove oko 130 tona krompira, a Vlada je donijela odluku da otkupna cijena iznosi jednu KM po kilogramu krompira.

Krompir će se podijeliti ranjivim i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, kao i institucijama koje zbrinjavaju učenike i studente, a nakon što Direkcija za robne rezerve izvrši otkup viškova merkantilnog krompira. Planirano je da se krompir distribuira javnim kuhinjama Crveni križ, Merhamet, Stari Grad, Dobrotvor, Kruh sv. Ante i Jelo na kotačima, Udruženju građana Pomozi.ba, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, JU Terapijska zajednica Kampus Kantona Sarajevo, KJU Gerontološki centar, JU Studentski centar, JU Gazi Husrev-begova medresa, te Studentskom centru Islamske zajednice.

Otkup krompira počet će po prethodno objavljenom obavještenju na web stranici Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo, što se očekuje u narednih desetak dana, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.(Pressmedia)