Vijesti

Vlada RS usporava sa zaduženjima, prodaje obveznice, a odustala od trezorskih zapisa

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odustala je od aukcije trezorskih zapisa kojom se planirala zadužiti za 20 miliona maraka, jer je shvatila kako ima dovoljno novca.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Analizom poreskih prihoda u budžet, utvrđeno je da su tekući prilivi veći od planiranih”, navodi se u Rješenju o otkazivanju aukcije.

Aukcija je trebala da se održi sutra, postredstvom Banjalučke berze, Vlada je planirala da se zaduži kratkoročno, na šest mjeseci.

Inače, u toku je javni poziv za 47 emisiju obveznica, preko koje se planira prikupiti 35 miliona KM.

Podsjećamo, Poreska uprava Republike Srpske prikupila je u prvom kvartalu ukupno 754 miliona KM, što je za devet odsto ili 69,6 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Takođe, rasli su i prihodi od indirektnih poreza, koji su u prva tri mjeseca 2022. godine iznosili dvije milijarde i 229 miliona KM i veći su za 406 miliona KM ili 22,29 odsto u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili milijardu i 823 miliona KM.

CAPITAL: D. T.

Objava Vlada RS usporava sa zaduženjima, prodaje obveznice, a odustala od trezorskih zapisa prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -