Vijesti

Vrtoglavi rast cijena osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini

Tržnice su gotovo pa prazne, a i oni koji dođu kupuju minimalno. Sve je skuplje, a građani jedva sastavljaju kraj sa krajem, piše BHRT.

Ljubica Josipović svake godine za božićne i novogodišnje blagdane dočekuje djecu i obitelj, susjede i prijatelje. Ove godine, povratak iz kupovine i samu ju je iznenadio.

LJUBICA JOSIPOVIĆ

“Ove godine ne može se više sa 150 konvertibilnih maraka napraviti ništa kao prošle godine. Ove godine treba vam 400 do 500 maraka da bi dočekali Božić, napravili ručak, sva naša tradicionalna jela koja nam trebaju. Naredna godina bi mogla biti jako, jako teška. Sve poskupljuje, mirovine i plaće se ne podižu”.

Rajfa Ćorić na Maloj pijaci u Tuzli radi već 30 godina. Ovih bi dana, priča nam, pijaca vrvila od ljudi i kupovine. Danas i sama čeka koga će ugledati.

RAJFA ĆORIĆ

“Uzme ti pola kile krompira. Šta ćeš ti od pola kile krompira? Ne možeš napraviti ni jednu dobru supu. Uzme dvije, tri glavice luka. Stanem ovako, pa gledam, meni žao bude. Stavrno je narod nezadovoljan, nema novca. Mora onoliko koliko može. Nema omladina uslove. Žalosno, nije ovo dobro, ali šta ćeš kad mora da bude tako”.

I mesnice su sve praznije.

ISMET FEJZIĆ, mesnica u Tuzli

“Manje kupuju, sve je skupo. Sve je manja kupovna pomoć. Nema svijet para, nema love”.

Blagdanski stol trebao bi biti što bogatiji, ali zbog vrtoglavog rasta cijena, pandemije, odlaska djece u inozemstvo, svi su skromniji. Ove godine skromnost ne znači i štedljivost, jer se nema na čemu uštedjeti.

Rast cijena već nekoliko mjeseci bilježi i Agencija za statistiku Bosne i Herecgovine. Prema njihovim podacima, hrana je poskupila za sedam posto, a svakodnevna kupovina pokazuje da su cijene veće za gotovo 50 do 60 posto. Za sada, Bosna i Hercegovina slijedi samo globalnu politku.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“Bosna i Hercegovina kao mala ekonomija ne može da utječe na globalni rast cijena. I, to ima posebno negativan utjecaj na nas u smislu rasta cijena, faktora, inputa, što determinira cijene kod nas. To posebno utječe na nas, jer imamo najniži životni standard u čitavoj Europi. A naši građani najviše troše, kada govorimo o dohotku, troše na egzistencijalna dobra, prehranu, energiju i slično. Ovakav rast cijena pogađa posebno građane Bosne i Hercegovine u komparaciji razvijenih zemalja svijeta”.

A, pred nama je nimalo jednostavna i veoma izazovna 2022. godina u kojoj se, pored ekonomske, predviđa i energetska kriza. Vlasti još ne reagiraju niti najavljuju povećanje plaća i mirovina. Mirno gledaju na masovne odlaske i ruke trljaju dok još jedino dijaspora u ovo vrijeme blagdana svoje novce ostavlja u Bosni i Hercegovini.

(Haber.ba)