Vijesti

Wizz Air napušta bazu u Sarajevu, mogla bi ga zamijeniti najveća evropska avio-kompanija

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Odlazak Wizz Aira rezultirat će gubitkom svih letova sarajevskog aerodroma za Belgiju, Holandiju, Francusku i Italiju, kao i cjelogodišnjih operacija za Švedsku, Dansku i Norvešku

Sarajevski aerodrom je u razgovorima sa Ryanairom i nekoliko drugih avio-prevoznika da zamijene Wizz Air, koji je najavio zatvaranje svoje baze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od novembra. 

U toku su razgovori sa najvećom evropskom avio-kompanijom nakon što je uprava aerodroma obaviještena da bi Wizz Air mogao otići nakon što je u augustu počeo obustavljati brojne rute za predstojeću zimu. 

Sarajevski aerodrom je ranije opisao otvaranje Wizz Aira‘s bazu kao da je od “strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu”. Ostvaren je značajan dio saobraćaja aerodroma, dok su gotovo sve njegove rute bile neopsluživane od strane konkurencije, što je značajno poboljšalo njegovu povezanost. 

Odlazak Wizz Aira rezultirat će gubitkom svih letova sarajevskog aerodroma za Belgiju, Holandiju, Francusku i Italiju, kao i cjelogodišnjih operacija za Švedsku, Dansku i Norvešku. 

Sve destinacije kojima upravlja Wizz Air iz Sarajeva prvenstveno su vožene VFR saobraćajem (Viziting Friends and Family). 

Prije nego što je budžetski avioprijevoznik prošle godine otvorio svoju bazu iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, Austrian Airlines je bio glavna avio-kompanija za prijevoz putnika na i sa drugih evropskih tržišta. Imao je 26% udjela u evropskom transfer prometu Sarajeva, slijede Turkish Airlines sa 18% i Lufthansa sa 13% udjela. 

Ryanair je u procesu proširenja poslovanja u Bosni i Hercegovini, piše 1airtravel.com

Na tržište je ušao 2018. godine sa uslugama do Banje Luke iz koje sada opslužuje sedam gradova, a koji će uvođenjem letova za Berlin krajem mjeseca narasti na osam. Nadalje, prijevoznik će u novembru krenuti u Tuzlu sa uslugama iz Beča, Stockholma i Memingena. 

Ryanairov direktor razvoja ruta, Ray Kelliher, rekao je: 

“Radujemo se rastu u Bosni i Hercegovini u narednim godinama i mogućnostima da najavimo još novih i uzbudljivih ruta za sljedeće ljeto”, piše politički.ba.

DEPOPORTAL/PRESS



(Pressmedia)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -