Vijesti

Zašto trgovine ne prihvaćaju kartična plaćanja?

U Bosni i Hercegovini odavno je zaživjelo plaćanje karticama, i kao takvo postalo je dio naše svakodnevnice. Trgovine imaju mogućnost da biraju sa kojom će bankom da ugovaraju korištenje POS terminala. Sa bankama dogovaraju i bankarske naknade i provizije za ove usluge. Zbog izuzetno visokih naknada pojedini trgovci, posebno mali baš i nemaju POS teminale u svojim radnjama.

Plaćanje karticama, zbog velike rasprostranjenosti, postalo je najzastupljeniji način plaćanja na prodajnim mjestima. Kartice su dostupne širom svijeta te omogućavaju kupovinu i plaćanje roba i usluga putem interneta i telefona. Jednostavne su za upotrebu te smanjuju potrebu za gotovinom u svakom trenutku.
U Bosni i Hercegovini je kartično plaćanje aktivno, naročito od perioda kada je propisima regulisana obaveza isplate plaća na tekuće račune, kao i širenjem usluga poslovnih banaka u pravcu olakšavanja i modernizovanja platnog prometa za privredna društva.

Male trgovine, koje imaju manji promet, samim tim i manji broj kartičnog plaćanja imaju poprilično velike naknade za ovu usluge, te se iz tog razloga odlučuju da ne prihvataju kartično plaćanje. Svakako, nije isto kada imamo veliki trgovački lanac ili malu prodavnicu mješovite robe. Jer što je veći broj transakcija to su naknade manje u bankama.

Ako uzmemo kao primjer jedan mali kiosk, koji ima mali asortiman robe, i ukoliko bi neko kupio cigarete, ili izvršio dopunu i platio karticom, zbog male marže na tim proizvodima trgovci bi faktički bili u minusu.