Pozitivne priče

Slikovnice Anide Letić Sikirić, turistički vodič za djecu

Anida Letić Sikirić, Gračanka sa adresom u Zenici, autor je slikovnica za djecu pod nazivom Psić Bibi u Sarajevu i Psić Bibi u Zenici.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Iako je po zanimanju magistra farmacije, Letić Sikirić je illustrator i autor tekstova ovih autentičnih slikovnica za mališane. Ova tridesetčetverogodišnja freelance umjetnica bavi se slikarstvom, ilustratorica je i karikaturista.

Ona već deceniju slika umjetničke slike ulje na platnu i kaže da joj nije bilo toliko teško prebaciti se u digitalni umjetnički svijet. Od velike pomoći su joj bili razni dostupni tutorijali sa različitih edukativnih platformi, youtubea i sl.

Upitana kako je došlo do ideje za izradu slikovnica, kaže da se ideja javila kada je njen sin dobio na poklon slikovnicu tematski vezanu za grad Chicago. Tada je shvatila da takvo nešto ne postoji za bh. gradove.

Pojašnjava zašto se slikovnice odnose na gradove Sarajevo i Zenica navodeći da u Zenici živi, a da Sarajevo kao glavni grad veoma dobro poznaje.

Koncept slikovnica je da psića Bibija dočeka neki prijatelj ili prijateljica u gradu u koji dođe i on/ona mu pokazuje znamenitosti, odnosno poznate lokacije, karakteristične za taj grad.

Napominje da će slikovnice biti neka vrsta turističkog vodiča za djecu, da oni kada dobiju slikovnicu, u stvarnosti požele, posjetiti sve te lokacije koje je Bibi posjetio u svijetu knjige i tako bolje upoznati svoju domovinu.

Trenutno priprema slikovnicu za djecu o Tuzli, za koju inspiraciju traži na internetu, i konsultuje se sa prijateljima iz Grada soli oko sadržaja.

Posjetite njenu web stranicu.

FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -