Vijesti

Hrvatska narodna banka poziva ljude da prebacuju gotovinu “iz čarapa” u banke

ZAGREB – Hrvatska narodna banka pozvala je ljude da počnu prebacivati ​​svoje skrivene novčanice kuna iz madraca ili ladica za čarape u banke kako bi olakšale usvajanje evra u zemlji, koje se očekuje sljedećeg januara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Četiri miliona stanovnika Evropske unije očekuje u julu konačnu odluku država članica europodručja o datumu kada će se moći pridružiti jedinstvenoj valuti.

“Građani koji kod kuće drže veće iznose kuna, bilo da se radi o štednji ”u čarapama” ili gotovini za transakcijske potrebe, mogu se pripremiti za prijelaz na euro smanjenjem iznosa gotovine koju drže, bilo polaganjem u banke ili postepenim trošenjem”, navela je centralna banka u odgovoru e-poštom na pitanja Bloomberga.

Tako bi sebi pojednostavili proces konverzije.

Kao i u drugim bivšim komunističkim zemljama, Hrvati često drže gotovinu kod kuće iz nepovjerenja u državu i banke. Popularno poznata kao “čarapa štednja”, gotovina je bila popularna tokom visoke inflacije i političkih previranja koje je nacija doživjela 1990-ih.

Centralna banka nema procjene koliko se od 36 milijardi kuna (5,4 milijarde dolara) koji su trenutno u opticaju drži izvan banaka.

Iako će obje valute biti prihvaćene kao zakonsko sredstvo plaćanja dvije sedmice nakon formalne promjene, ljudi će moći mijenjati kune u bankama do 2023. godine, pa čak i kasnije.

Ukupni troškovi scentralne banke koji se odnose na promjenu valute u tri godine zaključno s 2024. procjenjuju se na 916 miliona kuna (138 miliona dolara).

Komercijalne banke kažu da će, iako bi ih konverzija mogla koštati milijardu kuna godišnje na ime izgubljenih kursnih naknada, će redukovati valutni rizik i poboljšati stabilnost.    Indikator.ba

Objava Hrvatska narodna banka poziva ljude da prebacuju gotovinu “iz čarapa” u banke prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -