Vijesti

Turistički radnici iz BiH sabiraju zarade od novogodišnjih praznika

BANJALUKA, MOSTAR, TUZLA – Turistički radnici u brojnim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini sabiraju zarade koje su ostvarili tokom novogodišnjih praznika, a skoro svi smještajni kapaciteti u gradovima koji su organizovali proslave Nove godine su bili popunjeni.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Branka Branković, stručni saradnik za odnose sa javnošću Turističke organizacije grada Banjaluka, istakla je da je za novogodišnje praznike bila velika zainteresovanost kako gostiju iz BiH, tako i iz regiona.

“Bilo je sve rezervisano do 2. januara, čak i stanovi na dan. Grad je bio prepun gostiju. Možemo reći da Banjaluka nikad nije bila punija”, navela je Brankovićeva.

Prema njenim riječima, u Banjaluci su se, osim domaćih gostiju, mogli čuti posjetioci kako razgovaraju na turskom, grčkom, mađarskom, albanskom, a posebno slovenačkom jeziku.

“Ono što je problem jeste da nemamo tačan podatak koliko je gostiju boravilo u Banjaluci za novogodišnje praznike, i za to nije krivac TOBL. Krenućemo sa kampanjom ka Ministarstvu trgovine i turizma RS, kako bi se stvorila jedna aplikacija i sve se uvezalo – od finansija, Poreske uprave RS, republičke inspekcije, Turističke organizacije Republike Srpske i TOBL, Zavoda za statistiku RS i APIF-a, kako bi bilo sve objedinjeno i kako bi se znao tačan broj gostiju dan poslije”, naglasila je Brankovićeva za “Nezavisne novine”.

Ugostitelji, trgovci i turistički radnici su i u Mostaru, zahvaljujući odličnoj posjeti turista iz svih krajeva svijeta, u novu godinu ušli zadovoljni.

Prema riječima Mensuda Durakovića, direktora Turističke organizacije tog grada, u novogodišnjoj noći je bilo između 10.000 i 12.000 turista, a svi prijavljeni smještajni kapaciteti su bili popunjeni.

“U odnosu na prošlu godinu, to je ogromni pomak. Puno je sive ekonomije i smještaja na crno pa ne mogu sa preciznošću reći koliko je to procentualno više u odnosu na početak 2021. godine, ali znamo da je ogroman porast broja posjeta”, rekao je Duraković za “Nezavisne novine”. Kaže da je najviše posjetilaca došlo iz regiona, Njemačke, Italije i Austrije, ali je nemoguće izračunati koliki su prihodi ostvareni u prva tri dana nove godine.

“Ne izdaju svi fiskalne račune, nisu svi prihodi na osnovu potrošnje u ugostiteljskim objektima, ima i drugih prihoda. U ovom trenutku nije moguće izračunati koliko se zaradilo”, zaključuje Duraković.

Sarajevo je za novogodišnje praznike ugostilo veliki broj turista, a iz Turističke zajednice KS je saopšteno da je u tim danima ostvareno više od 20.000 noćenja. Najveći broj turista koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu i uživali u zimskim praznicima dolazi iz susjedne Hrvatske, potom slijede druge zemlje regije – Srbija, Crna Gora i Slovenija, a zatim Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Turska, Austrija, Makedonija, Švedska, Mađarska, Saudijska Arabija… “U obzir treba uzeti da je više od 95% noćenja ostvareno u hotelskom smještaju, kao i direktne benefite od turista koje imaju ugostitelji, trgovci, turistički radnici i sve povezane djelatnosti koje generišu prihode od turizma”, saopšteno je iz ove zajednice.

Jedan od gradova u BiH u kojem je takođe bio organizovan javni doček je Tuzla.

Iz Turističke organizacije Tuzlanskog kantona kažu da podatke o broju dolazaka i turista sumiraju tek na kraju mjeseca.  “Također, trenutno nemamo uvid u podatke o ostvarenim prihodima u prva tri dana januara 2022. godine jer isti sada nisu na raspolaganju”, rekli su iz TO Tuzlanskog kantona za “Nezavisne novine”. Nezavisne novine

Objava Turistički radnici iz BiH sabiraju zarade od novogodišnjih praznika prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -