Vijesti

Najavljeno otvaranje direktne aviolinije Bari – Sarajevo

Divna vijest stiže iz Italije. Tokom online Okruglog stola kojem su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog, turističkog i univerzitetskog života Sarajeva i Barija kao i Bosne i Hercegovine i Italije, najavljeno je otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo.

Oko šezdeset minuta leta povezalo bi Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom Bari; približilo njihove historijske, kulturne i prirodne ljepote i znamenitosti; spojilo privrednike, umjetnike, studente… a pogotovo zbližilo građane dvije zemlje.

„Ova inicijativa je potvrda vrijednosti Sarajeva, ali i prilika za još snažnije turističke i poslovne veze sa italijanskim gradovima, ovaj put sa Barijem, važnim privrednim, turističkim i univerzitetskim centrom južne Italije“, istakla je gradonačelnica Benjamina Karić.

Partneri iz Barija, centra italijanske južne regije Apulije, u svojim obraćanjima iskazali su spremnost da i na ovaj način uspostave direktan “most” bliže saradnje i komunikacije sa zapadnim Balkanom i njegovim institucijama.

Jelica Grujić u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasila da će avionska linija Bari – Sarajevo biti korisna za turizam, poslovanje i jačanje veza.

„S obzirom da proširujemo naše kapacitete, možemo povećati obim aviosaobraćaja i tako realizovati i ovaj važan projekat za Aerodrom, Sarajevo i BiH“, kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić.

Okruglom stolu prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović i ambasador R Italije u BiH Marco di Ruzza.

Inače, inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L’isola che non c’é – Ostrvo koje ne postoji, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora tako da je posebno emotivno vezan za naš grad.(Pressmedia)