Vijesti

Njemačka kaznila Dojče banku

BERLIN – Njemački regulator Bafin izrekao je Dojče Banci novčanu kaznu od 8,66 miliona evra zbog ‘propusnih’ mehanizama kontrole i prevencije manipulacija pri proračunu kamatnih stopa.

Foto: Shutterstock

Dojče Bank dostavlja podatke koji se koriste za proračun referentne kamatne stope euribor, a kažnjen je zato što njegovi sistemi prevencije, mehanizmi kontrole i strategije s vremena na vrijeme nisu dobro funkcionisali, saopštio je njemački finansijski regulator.

Euribor se koristi kao osnova za bankovne transakcije vrijedne hiljade milijardi evra i utiče na finansijske proizvode u rasponu od raznih vrsta kredita do složenih finansijskih izvedenica.

Prije nekoliko godina utvrđeno je da su zaposleni nekoliko velikih svjetskih banaka, uključujući Dojče Bank, godinama manipulisali podacima koji se koriste pri proračunu tih referentnih kamatnih stopa kako bi povećali zaradu.

Od početka 2018. godine banke koje dostavljaju podatke za proračun euribora zakonski su obavezne da spriječe eventualne manipulacije i garantuju tačnost podataka.

Prema navodima bankarskih supervizora, Dojče Bank nije ispunio te obaveze u više navrata u razdoblju revizije 2019. i 2020. godine.

Dojče Bank prihvata kaznu, rekla je portparolka, dodavši ipak da ne vide naznaka da su “navedene činjenice rezultirale netačnim podacima u izvještaju koji je dostavljen rukovodicu postupka proračuna referentnih vrijednosti. Bankar.me

Objava Njemačka kaznila Dojče banku prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.